Wednesday, July 28, 2010

Tidak syak lagi rekod pembaziran dan salahurus kewangan negara di bawah BN amat menakjubkan

Tiada cara lainkah jimatkan perbelanjaan negara?

Apa yang dibimbangi sebelum ini nampaknya sudah menjadi kenyataan. Penerimaan baik sebahagian rakyat terhadap kenaikan harga beberapa barangan keperluan harian sebelum ini terbukti menjadi isyarat silap terhadap tindakan kerajaan itu.

Bagai diduga, Barisan Nasional (BN) memanipulasi penerimaan rakyat atas kenaikan itu untuk mengurangkan lebih banyak bantuan, peruntukan dan subsidi yang selama ini mereka nikmati. Terbaru, sebagai sebahagian daripada Program Rasionalisasi Subsidi, kerajaan mengumumkan kenaikan harga bahan api dan gula, berkuatkuasa Jumaat (16 Julai) lalu.

Subsidi petrol RON95 dan diesel dikurangkan 5 sen seliter manakala LPG dikurangkan 10 sen sekilogram. Dengan penyelarasan itu, petrol RON95 kini dijual pada harga RM1.85 seliter, diesel RM1.75 seliter dan LPG RM1.85 sekilogram.

Turut diselaraskan ialah harga gula, sebanyak 25 sen sekilogram menjadikannya RM1.90 sekilogram. Kenaikan itu adalah kali kedua selepas Januari lalu.

Sepertimana lazimnya di setiap kali kerajaan mengumumkan kenaikan harga barangan keperluan utama rakyat, ia sering diiringi seruan klise agar rakyat berjimat cermat atau berbelanja dengan berhemah. Bagi menyokong pendiriannya itu, BN yang selalunya tidak mengutamakan hujah agama tergamak pula menukilkan hujah dan pandangan Islam berhubung kebaikan berjimat-cermat dan kekejian berborosn.

Ditaburkan juga janji manis kononnya setiap sen yang dijimatkan kerajaan ekoran penarikan balik subsidi itu akan disalurkan kepada perkara lain yang dibayangkan akan memebri manfaat lebih besar kepada rakyat.

Kita masih ingat itulah antara hujah BN ketika ia mengumumkan kenaikan harga runcit petrol dan diesel dulu. Rakyat disintuk limau dengan janji penambahbaikan sistem pengangkutan awam menggunakan wang negara dijimatkan itu.

“Pada saya tidak ada logiknya kerajaan keluarkan subsidi hampir RM1 bilion untuk subsidi satu bahan makanan yang boleh mendatangkan mudarat pada rakyat,” itu pula hujah Perdana Menteri sepertimana dipetik media pada 4 Januari lalu bagi merasionalkan kenaikan harga gula.

Kerapkali juga BN berterus-terang bahawa kerajaannya sudah tidak mampu menampung pembiayaan subsidi barangan terbabit. Bahkan ada menteri sampai tergamak membayangkan negara akan muflis dalam masa sedekad lagi sekiranya pembiayaan subsidi sepertimana diamalkan kini tidak dirasionalisasikan.

Andaian itulah yang dijadikan alasan utama untuk merasionalkan mengapa soal penyusunan semula subsidi wajar diterima secara positif oleh rakyat.

Setakat itu kelihatannya BN memiliki hujah dari berbagai sudut – agama, kesihatan, maslahah umum mahu pun ekonomi negara. BN bertuah kerana setiap kali ia mengambil tindakan menambah bebanan hidup rakyat, akan sentiasa ada golongan yang tampil membela dan menyokong tindakan itu.

Itulah yang kita katakan isyarat silap. Betapa penerimaan dizahirkan rakyat itu, biar pun tidak mewakili keseluruhan mereka, sudah lebih dari cukup memberikan keselesaan kepada parti pemerintah itu untuk terus melaksanakan apa juga langkah difikirkannya sesuai.

Lebih menyeronokkan lagi bagi BN ialah apabila penerimaan rakyat terhadap hujah dan rasional dikemukakan tadi akhirnya semacam menjadi karat yang membentengi pemikiran rakyat daripada menyelongkar punca sebenar yang menjerumuskan kewangan negara ke kedudukan amat tenat kini.

Usaha menjimatkan perbendaharaan negara adalah langkah yang wajar dialukan. Soalnya, apakah setiap kali langkah penjimatan itu disuarakan maka yang perlu menanggung bebannya semestinya rakyat?

Kita kerap didendangkan dengan lagu bernada apologetik dan menagih simpati dari mulut para pemimpin negara. Kononnya rakyat perlu berkongsi masalah di hadapi negara. Kononnya negara ini milik bersama antara pemimpin dan rakyat. Justeru, rakyat juga perlu berperanan membina negara.

Tempat jatuh bodekan itu ialah agar rakyat dapat menerima hakikat bahawa mereka perlu berganding bahu bersama kerajaan memikul beban perbelanjaan negara. Kononnya perkongsian bijak rakyat-kerajaan akan memudahkan usaha memantapkan kedudukan ekonomi negara. Untuk itu rakyat perlu bersedia menyerap sedikit kos kenaikan harga barangan keperluan mereka.

Agak rendah diri kelihatannya para pemimpin tatkala membuat rayuan itu. Seolah-olah sebelum ini setiap keputusan berhubung perbelanjaan negara, mereka membuatnya dengan terlebih dahulu bertanyakan rakyat selaku “rakan kongsi pemerintahan”.

Sudah agak kerap kita dihidangkan dengan luahan dan pandangan berterus-terang beberapa tokoh negara berhubung salah pengurusan kewangan negara. Bagi mereka ini punca utama kedudukan kewangan negara terjejas adalah apabila perbelanjaan tidak diurus dengan baik.

Tidak syak lagi rekod pembaziran dan salahurus kewangan negara di bawah BN amat menakjubkan. Isu kapal selam, kapal perinda TUDM, Sukhoi, PKFZ, dan banyak lagi menjadikan negara kita persendaan dunia. Itu belum lagi kita senaraikan kes-kes pembelian tidak masuk akal barangan oleh agensi dan jabatan kerajaan sepertimana sering didedahkan laporan Ketua Audit Negara saban tahun.

Kita rasa fakta-fakta itu dengan sendirinya menjelaskan bahawa cara lebih berkesan menjimatkan wang negara ialah dengan mengelakkan pemborosan, ketirisan dan pembaziran dalam perbelanjaan negara

http://www.facebook.com/reqs.php?fcode=a7f8a0a44&f=100001351429057#!/photo.php?pid=158698&id=100000779313191

BERDOSA.

AMAT BERDOSA KUNCU-KUNCU UMNOMONG!

PENYOKONG DAN GURU UMNOMONG INI AMAT BERDOSA!

BERJUTA-JUTA KALI BERDOSA!

RAMADAN INI, SAKSI SEGALA BARANGAN NAIK HARGA MELAMBUNG!HATI HANCUR DAN PILU!

RUMAH SUDAH MAHAL, MOTORSIKAL LAGI MAHAL, PETROL NAIK HARGA, ALAT GANTI KERETA NAIK HARGA, BATERI KERETA LAGI HEBAT--SEBIJI/SEBUAH RM200--RM300!!!BAYARAN/FI MEMBAIKI KERETA JUGA NAIK, BUKAN MAIN SUSAH HANTAR KERETA KE BENGKEL!

GAS NAIK HARGA, PARA IBU MENDERITA, FAMILI PUN TAK SANGGUP MENANGGUNG LAGI! MAKANAN DI LUAR JUGA MAHAL, NESCAFE SEGELAS MAHAL, TEH TARIK MAHAL, SEMUA BARANGAN NAIK HARGA.....SUDAH TAK TAHAN LAGI!

NAK UBAHSUAI/RENOVASI, LAGI MENAKJUBKAN--SIMEN NAIK HARGA, SEMUA NAIK HARGA SAMPAI TAK BERDAYA LAGI! CAT JUGA MAHAL-MAHAL!NAK CANTIKKAN RUMAH, HATI PUN SUSAH DAN MENANGGUNG PILU!

NUSA BELUM BANKRERAP PADA 2019, RAKYAT SUDAH BOCOR DAN BANKERAP PADA 2011!

INFLASI NAIK, PURA-PURA BERI TAMBAHAN BONUS KPD KAKI TANGAN KERAJAAN--TAPI SEMUA TAK TAHAN LAGI!

KUNCU-KUNCU BN, UMNOOMONG KAYA RAYA, PANDU KERETA BESAR DAN MEWAH, BINI EMPAT BERTAMBAH MERIAH!

ADUHAI! RAKYAT JELATA!

KAIS PAGI MAKAN PAGI
HUTANG BERDATANG-DATANG
SINI BAYAR SANA HUTANG
HIDUP SUSAH MASIH DIPERBODOHKAN
RAKYAT DIJAHILKAN JELATA DISASAUKAN

UNDILAH PAS UNTUK KEBAHAGIAAN SEMUA
UNTUK GENERASI DAN ANAK MALAYSIA
UNTUK ETIKA, UNTUK KEJUJURAN DAN KEMURNIAN
UNTUK KESAKSAMAAN, UNTUK KEBAIKAN DAN MANFAAT SEMUA
UNTUK KEADILAN YANG BERSIH, SUCI DAN BERPATUTAN
TANPA KIRA RAS, WARNA KULIT, LOGHAT/DIALEK, DAERAH DAN JAJAHAN
PAS UNTUK KEBAHAGIAAN SEMUA
PAS UNTUK KESEJAHTERAAN GENERASI DAN ANAK MALAYSIA
JITU, BENAR, IKHLAS, ALIM DAN BERIMANhttp://wargamarhaen.blogspot.com/2010/07/tiada-cara-lainkah-jimatkan.html