Thursday, October 20, 2011

Tindakan keras kerajaan Umno Barisan Nasional dan pihak berkuasa Universiti Islam Antarabangsa (UIA) terhadap pakar undang-undang, Prof Dr Abdul Aziz Bari membuktikan bahawa ruang kebebasan akademik di Malaysia semakin sempit dan kian tertutup

Hentikan penindasan terhadap Aziz Bari


Harakahdaily
PETALING JAYA, 20 Okt: Tindakan keras kerajaan Umno Barisan Nasional dan pihak berkuasa Universiti Islam Antarabangsa (UIA) terhadap pakar undang-undang, Prof Dr Abdul Aziz Bari membuktikan bahawa ruang kebebasan akademik di Malaysia semakin sempit dan kian tertutup.

Setiausaha Publisiti DAP Kebangsaan, Tony Pua (gambar) berkata kerajaan dan UIA perlu menghentikan tekanan dan intimidasi terhadap para ilmuan Malaysia yang berbeza pendapat dengan pihak pemerintah, lapor Roketkini.

Katanya, walau pun DAP tidak semestinya bersetuju dengan pendapat Dr Aziz pada setiap masa, ia adalah hak setiap rakyat di Malaysia untuk mengemukakan pandangan tentang apa-apa perkara berkaitan dengan Perlembagaan Persekutuan, apatah lagi dari sudut pemikiran pakar-pakar dalam bidang berkenaan.

“Amat membimbangkan apabila Prof Dr Aziz Bari dikenakan tekanan yang teruk daripada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC), Polis Diraja Malaysia dan UIA.

“Semua tindakan keras itu hanya berpunca daripada Dr Aziz memberikan pendapat dalam bidang yang menjadi kepakarannya iaitu Perlembagaan Malaysia dan undang-undang yang berkaitan dengannya,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Laman web berita Malaysiakini pada tengah hari tadi melaporkan bahawa Dr Aziz bukan sahaja diberi surat tunjuk sebab oleh UIA tetapi juga telah digantung tugasnya sebagai pensyarah undang-undang di universiti itu.

Dr Aziz adalah pakar Perlembagaan Persekutuan yang telah menulis banyak buku termasuk Perlembagaan Malaysia: Asas dan Masalah, Majlis Raja-Raja: Kedudukan dan Peranan dalam Perlembagaan, Islam dalam Perlembagaan Malaysia, Politik Perlembagaan, Constitution of Malaysia: Text and Commentary, Malaysian Constitution: A Critical Introduction, dan Cabinet Principles in Malaysia: The Law and Practice.

Pua yang juga Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara berkta, tindakan kerajaan UMNO-BN dan pihak UIA juga membuktikan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) yang sememangnya zalim telah sekali lagi digunakan untuk menutup mulut dan kebebasan ahli akademik serta pelajar untuk menyuarakan pandangan.

Beliau menjelaskan bahawa laporan terbaru Times Higher Education (THE) 400 Top World University Ranking 2011/12 yang mencatatkan tidak ada satu pun universiti dari Malaysia yang berjaya menduduki tangga 400 universiti terbaik dunia, sebagai bukti keruncingan masalah institut pengajian tinggi di negara ini.

Katanya, ia adalah sesuatu yang memalukan kerana 60 universiti dari negara-negara Asia telah berjaya menduduki ranking THE, iaitu 16 dari Jepun, 10 dari China, lapan dari Taiwan, tujuh dari Korea Selatan, enam dari Hong Kong, dua dari Singapura, dan masing-masing satu dari India dan Thailand.

“Mutu rendah universitu kita adalah hasil yang jelas bahawa pakar-pakar akademik Malaysia sudah meluat dengan cara universiti kita ditadbirkan, dan biasanya mereka lebih suka berhijrah ke luar negara dan diterima oleh university-universiti berwibawa di sana.

“Kesannya, pelajar-pelajar universiti Malaysia mengalami masalah berganda, iaitu bukan sahaja terpaksa menerima tenaga pengajar yang lemah sebagai pensyarah dan tutor tetapi mereka juga dilarang daripada mengamalkan pemikiran kritis dan beranalisis kerana dikekang oleh AUKU,” ujarnya. – Roketkini.com


VVVVVVVVVVVV


疑批评雪苏丹遭秋后算账
大学发函要阿兹巴里解释
2011年10月19日 下午5点45分
国际回教大学教授阿都阿兹巴里(Abdul Aziz Bari)疑因为最近批评雪州苏丹介入雪州宗教局临检事件有违宪法,遭大学校方秋后算账,接获纪律信要求解释他的言论。

消息告诉《当今大马》,国际回教大学已经在今午,向阿兹巴里发出要求解释信。

《当今大马》目前仍无法联络上阿兹巴里,因此未能与后者确认此事,也暂时不能查知该封信函的进一步内容。


警方援引煽动法查批苏丹案
阿兹巴里与当今编辑受盘问

2011年10月19日 下午5点58分
继大马通讯与多媒体委员会之后,另一个执法单位警方今日也援引煽动法令,调查被指发表冒犯雪州苏丹言论的宪法专家阿兹巴里(Abdul Aziz Bari),并录取其口供。

此外,警方也向一名《当今大马》马来版编辑录取口供。

身为国际回教大学教授的阿兹巴里,日前是在《当今大马》批评苏丹介入雪州宗教局临检事件有违宪法,因此引发一些巫统政治领袖和《前锋报》批评,指他冒犯雪州苏丹。

VVVVVVVV

力挺学者据实评论临检风波
维权组织狠批警方调查骚扰

2011年10月19日 傍晚6点54分
宪法专家阿兹巴里被指冒犯雪州苏丹的争议继续延烧。独立新闻中心今日力挺阿兹巴里只是据实评论临检风波,同时也严厉谴责当局调查阿兹巴里和《当今大马》的做法,形同骚扰。

他们认为,警方和多媒体与通讯委员会不应打压,任何针对大众利益课题发表意见的人士。

该中心发表文告指出,阿兹巴里是一名著名联邦宪法学者,他只是自然地依据自身专业,同时履行本身的权力,据实评论雪州苏丹介入雪州宗教局临检风波一事。

“同样的,《当今大马》是个媒体组织,它只是履行职务,以另一个观点来报道新闻,例如刊登阿兹巴里的看法。”